Efter radonsanering – magasin i Stadsbiblioteket öppnar igen

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad har sedan 2012 kämpat med radonsaneringen i Stadsbiblioteket. Nu kan böckerna äntligen flytta tillbaka till bokmagasinet.

De lokaler under mark som tidigare varit stängda, kan öppna för allmänheten igen i höst.

– Vi är naturligtvis väldigt glada över att vårt arbete äntligen har gett resultat. Att det tagit så lång tid visar på hur komplext arbetet varit, säger Juan Copoví-Mena, fastighetsdirektör.

– Vi har väntat länge på detta och vi är glada att vi snart kan öppna magasinen igen. Nu ska vi packa upp, flytta tillbaka, sortera och ställa upp de 200.000 magasinsböckerna samtidigt som vi städar och ställer i ordning för att kunna öppna så snart vi kan. I september hoppas vi att alla böcker i magasinen finns tillgängliga igen, säger Martin Hafström, områdeschef för Stadsbiblioteket.

Stadsbiblioteket ligger på Brunkebergsåsen, på mark med höga halter av radon. När radonet upptäcktes 2012 stängdes magasinen i källarplanen av arbetsmiljöskäl. Sedan dess har det därför inte varit möjligt att komma åt de ca 200.000 böcker som finns i magasinet.

Lyckad radonsanering

Den senaste långtidsmätningen visar inte på några värden över 50 Bq/m3, så det är god marginal till gränsvärdet på 200Bq/m3. Radonsaneringen har bland annat bestått i återkommande mätningar för att identifiera problempunkter, installation av radonbrunn, tätning av springor och sprickor, byte av ventilationssystem och justeringar av ventilationen. Den senaste – och mest verkningsfulla åtgärden – var att installera ett antal sugpunkter under golvplattan.

Sammanfattningsvis har radonsaneringen nu alltså äntligen gett resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer