Foto: TT

Efter sexuella övergrepp på förskola – Botkyrka kommun anmäler sig själva

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare anställd vid en förskola i Botkyrka kommun har erkänt sexuella övergrepp på barn och sitter häktad. Nu anmäler Botkyrka kommun sig själva till Skolinspektionen.

Botkyrka kommun anmäler sig själva till Skolinspektionen och tillsätter även en extern utredning som kommer att genomföras av ett konsultföretag.

– Situationens allvar kräver en omfattande och granskande översyn av våra rutiner och vår hantering. Men det räcker inte med att konstatera fel. Vi måste göra allt vad vi kan och använda alla resurser för att säkerställa att något liknande aldrig kan inträffa igen. Det är vår högsta prioritet, säger Emanuel Ksiazkiewicz (S), ordförande i utbildningsnämnden i Botkyrka kommun i ett pressmeddelande.

Kommunal förskola

Den nu häktade personen var tidigare anställd på en kommunal förskola i Botkyrka kommun och är misstänkt för kränkande fotografering, grovt barnpornografibrott och grovt sexuellt övergrepp mot barn. Personen ska även ha arbetat på en förskola i Ekerö kommun. Nu pågår en polisutredning.

– I en så här allvarlig situation borde Skolinspektionen per automatik gå in och granska kommunen, men så är inte fallet. Därför anmäler kommunen sig själv till Skolinspektionen. För oss och vårdnadshavarnas skull är det viktigt att vända på varje sten, säger Anette Älmdalen, utbildningsdirektör Botkyrka kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.