Foto: TT

Efter sexuella övergrepp på förskola – Botkyrka kommun anmäler sig själva

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare anställd vid en förskola i Botkyrka kommun har erkänt sexuella övergrepp på barn och sitter häktad. Nu anmäler Botkyrka kommun sig själva till Skolinspektionen.

Botkyrka kommun anmäler sig själva till Skolinspektionen och tillsätter även en extern utredning som kommer att genomföras av ett konsultföretag.

– Situationens allvar kräver en omfattande och granskande översyn av våra rutiner och vår hantering. Men det räcker inte med att konstatera fel. Vi måste göra allt vad vi kan och använda alla resurser för att säkerställa att något liknande aldrig kan inträffa igen. Det är vår högsta prioritet, säger Emanuel Ksiazkiewicz (S), ordförande i utbildningsnämnden i Botkyrka kommun i ett pressmeddelande.

Kommunal förskola

Den nu häktade personen var tidigare anställd på en kommunal förskola i Botkyrka kommun och är misstänkt för kränkande fotografering, grovt barnpornografibrott och grovt sexuellt övergrepp mot barn. Personen ska även ha arbetat på en förskola i Ekerö kommun. Nu pågår en polisutredning.

– I en så här allvarlig situation borde Skolinspektionen per automatik gå in och granska kommunen, men så är inte fallet. Därför anmäler kommunen sig själv till Skolinspektionen. För oss och vårdnadshavarnas skull är det viktigt att vända på varje sten, säger Anette Älmdalen, utbildningsdirektör Botkyrka kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Föräldrar ska ha ifrågasatt barnskötaren tidigare, berättade Sara Dahl, barnomsorgschef i Botkyrka kommun i början av februari. Foto: Janerik Henriksson/TT/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer