Föräldrar ska ha ifrågasatt barnskötaren tidigare. Foto: Janerik Henriksson/TT/SVT

Botkyrka om sexövergrepp på förskola: ”Omskakande läge”

Uppdaterad
Publicerad

En barnskötare på en förskola i Botkyrka kommun erkänner sexuella övergrepp på barn. Mannen, som hade arbetat på förskolan sedan 2013, sitter häktad sedan 31 januari.

– Vi är fokuserade på att få fram vad som egentligen har hänt på förskolan, läget är allvarligt, säger Sara Dahl, chef för förskoleverksamheten i Botkyrka.

Barnskötaren, som inte längre är i tjänst, misstänks ha begått övergreppen på förskolan. Mannen har erkänt barnpornografibrott och sexuellt övergrepp. Enligt Botkyrka kommun ska barnskötaren ha arbetat på samma förskola sedan 2013.

– Det är oerhört allvarligt, nu arbetar vi med att se över rutiner. Det här ska inte på något sätt kunna förekomma i en förskola, säger Sara Dahl, chef för förskoleverksamheten i Botkyrka.

Personal ska utbildas

Efter att övergreppen uppdagades har vårdnadshavare hört av sig till kommunen och berättat att man försökt slå larm om mannens beteende tidigare.

Efter händelsen har Botkyrka kommun beslutat om att all förskolepersonal ska genomgå kompetensutveckling för att kunna upptäcka signaler på sexuella övergrepp.

Åtal ska vara väckt senast 13 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.