Efter självmordet som sändes på internet: Många chockade i Järna

Uppdaterad
Publicerad

En 21-årig man i Järna tog i går sitt liv och visade hela förloppet på internet via sin webbkamera. I Järna var många i dag chockade.

-Jag visste ju vem det var, men jag kände inte honom jättebra. Det är jävligt tragiskt att det har hänt, tycker jag, säger Ivan Lindekrantz.

-Det är ju fruktansvärt. Det finns inga ord riktigt, säger Sandra Sondin.

I går vid lunchtid startar en 21-årig kille i Järna en diskussionstråd på webbforumet Flashback där han berättar att han tänker ta sitt liv. Tråden får snabbt flera hundra besökare. Han lägger också upp en länk till en webbkamera, så att besökarna kan följa förloppet när han gör i ordning en snara.

Hetsande kommentarer

Många tror att han skämtar, och syrliga kommenterar haglar: ”Du kommer aldrig våga. Du är för feg”. ”Är det långt kvar, jag ska åka och jobba snart nämligen.”

Efter en dryg timme skriver han ”alright, lets do it”, och de som tittar på livelänken kan nu se hur han gör sig i ordning för att ta sitt liv. Vid det här laget börjar vissa förstå att det är allvar, och någon som känner igen killen larmar polisen, som är på plats efter tjugo minuter. Och de som tittar på webbsändningen kan se hur polisen förgäves försöker återuppliva honom.

Men det är sant och frågan många nu ställer sig är varför han valde att sända det live. Vännerna tror inte att det var ett rop på hjälp, utan att han hade gjort det ändå. Men de tycker liksom många andra att stämningen på internet många gånger är rå och okänslig.

Karin Fagerlund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.