Foto: TT Montage: SVT

Man efterlyst i stor vapenhärva

Publicerad

En man har efterlysts för inblandning i en stor smugglingshärva med 120 handgranater och ett tiotal automatvapen.
Inom kort väntas tre män åtalas, men vem som beställde arsenalen är fortfarande en gåta för polisen.

Mannen misstänks för synnerligen grovt vapenbrott och häktades i sin frånvaro i mitten av januari.

– Jag påstår att han deltog i en försäljning av två automatvapen i Sverige, säger åklagare Henrik Söderman.

Enligt åklagaren är mannen serbisk medborgare och befinner sig i hemlandet.

– Serbien lämnar inte ut sina medborgare för den här typen av brottslighet, men han är efterlyst i hela världen så vi får se hur det blir, säger Henrik Söderman.

Vapenaffären ska ha genomförts i Järfälla utanför Stockholm i december 2014. Enligt åklagaren är affären en del av en större härva där vapen skulle smugglas till Stockholm. Vid beslag i forna Jugoslavien hittades 120 handgranater och ett tiotal automatvapen.

– Vi har ägnat mycket tid åt att försöka ta reda på vem som skulle ta emot vapnen i Sverige, men det är nog bara att konstatera att vi inte når ända fram, säger Henrik Söderman.

En man sitter häktad i Sverige misstänkt för synnerligen grovt vapenbrott och försök till grov smuggling. Ytterligare två män i Sverige misstänks i ärendet, och åtal väntas i mitten av februari.

Operation Rekyl

Visa

Polisen började nysta upp härvan under senare delen av 2014. Operationen gick under namnet Rekyl och polis från Sverige, Bosnien, Serbien och Slovenien samarbetade. Vid beslag i Slovenien och Bosnien hittades 120 handgranater och ett tiotal automatvapen.

I Sverige hittades två automatvapen. Vapnen låg i en väska som en man bar på en pendeltågsstation i Årsta utanför Stockholm. Själva affären ska ha gjorts upp i Järfälla.

Flera personer i Sverige och i forna Jugoslavien misstänks för inblandning i härvan.

Källa: Åklagarmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer