Ekerö kommun stoppar flyktingmottagandet. Foto: SVT

Ekerö kommun stoppar flyktingmottagandet

Uppdaterad
Publicerad

Ekerö kommun har beslutat att stoppa flyktingmottagandet. ”Det är inte värdigt att låta dessa personer bo i gymnastiksalar”, säger Adam Reuterskiöld (M), kommunstyrelsens ordförande.

Ekerös kommunstyrelse har meddelat Migrationsverket att man inte kommer ta emot fler nyanlända under en period framöver. Anledningen ska vara akut bostadsbrist.

– Just nu är det akut skede där vi ser att vi inte har fler bostäder.

Alternativet skulle vara att låta flyktingarna bo i gymnastiksalar.

– Det skapar inte en bra förutsättning, inte för flyktingar och heller inte för boende här på Ekerö, säger Adam Reuterskiöld (M).

Har ni tittat på möjligheter såsom modulhus eller liknande?

– Vi har tittat på alla möjligheter. Problemet är att vi inte har fått någon hjälp i det här arbetet från regeringen, de statliga myndigheterna och verken.

”Det finns lösningar”

Men Hanna Svensson (S), oppositionsråd i Ekerö kommun, håller inte med.

– Det här är ett bekymmer för alla. Det finns nog ingen kommun i Stockholms län som i dag står med tomma bostäder där personer ska kunna flytta in. Alla får kämpa för att hitta bostäder för de här människorna, säger Hanna Svensson (S)

– Man får fundera på om man kan lösa avtal med privata hyresvärdar. Om det finns bostadsrätter eller delar av privata bostäder som kan gå att hyra ut, tillfälliga paviljonglösningar. Det finns lösningar, säger Hanna Svensson (S).

Stoppet för flyktingmottagandet gäller först och främst till våren 2017, meddelar kommunstyrelsens ordförande Adam Reuterskiöld (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.