Den muslimska friskolan Al-Azharskolan i Vällingby. Arkivbild. Foto: TT

Ekonomiska brister på kritiserad friskola

Uppdaterad
Publicerad

Den muslimska friskolekoncernen Al-Azhar har skulder till staten, missköter redovisningar och betalar ut otillåtna lån, rapporterar Dagens Nyheter.

Al-Azhars ägarstiftelse är skyldig 2,3 miljoner kronor på grund av eftersläpade skatter och avgifter. Skatteverket har dömt ut straffavgift för försenad inkomstdeklaration.

Al-Azhar har tidigare varit i blåsväder, senast när det avslöjades att de delade upp pojkar och flickor på skolbussen.

Årsredovisningar från dotterbolag saknas för flera år trots revisorkritik. I fjol fick länsstyrelsen hota med vite för att få in ekonomisk redovisning. Därtill har stiftelsen och flera dotterbolag lånat ut miljonbelopp till ett företag som drivs av en av skolans grundare, vilket strider mot aktiebolagslagen.

Den personen har fortfarande en ledande position inom Al-Azhar. Efter en polisutredning om ekonomiska brott hålls på fredagen en rättegång mot personen vid Solna tingsrätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Könsuppdelning på Al Ahzarskolan

Mer i ämnet