Enligt skolans biträdande rektor, Roger Lindquist, handlar det om ett misstag. Han menar att skolan inte känt till könsuppdelningen. Barnen på bilden har inget med skolan att göra. Foto: Arkivfoto: TT.

Skolelever delas upp efter kön i skolbuss

Uppdaterad
Publicerad

TV4:s Kalla Fakta rapporterar om hur en religiös friskola i Vällingby delar upp tjejer och killar i skolbussen.
Kalla Fakta menar att det vid flera olika tillfällen dokumenterats hur flickorna hänvisas till dörren längst bak, medan pojkarna går in genom den främre dörren.
– Här åker vi buss tillsammans oavsett om man är tjej eller kille, kvinna eller man, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Barnen är i åldrarna sex till tio år och går i den muslimska friskolan Al Azhar i Vällingby i västra Stockholm. De bussas från hemmen i Tensta och Rinkeby.

– Här åker vi buss tillsammans oavsett om man är tjej eller kille, kvinna eller man. Det här tyder på att vi har mer att ta tag i när det gäller segregation, säger statsminister Stefan Löfven (S).

LÄS MER: Skolelever delas upp efter kön i skolbuss

”Handlar om allas lika värde”

Skolinspektionen menar att skolan ska motverka traditionella könsmönster, och man kommer inom de närmaste veckorna göra en sedan tidigare planerad tillsyn av skolan. Händelserna i skolbussen kommer man ta med sig när man granskar skolan.

– Vi kommer att åka dit inom kort och det här med demokratiska värderingar är något som vi alltid tittar på vid en tillsyn. Det handlar om allas lika värde och att skolan ska motverka traditionella könsmönster. De här nya uppgifterna kommer vi naturligtvis att ta med oss när vi granskar skolan, säger Tommy Lagergren, avdelningschef på Skolinspektionens Stockholmsavdelning.

”Ett misstag”

Skolinspektionen har tidigare sagt ja till könsuppdelad skolundervisning, och godkände så sent som förra året skolans idrottsundervisning där flickor och pojkar inte blandades på lektionerna.

– Det beslutet gällde bara där och då och Skolinspektionen har inte generellt sagt ja till könsuppdelad skolundervisning. Vår bedömning då var att skolan hade ett värdegrundsarbete och ett arbete för att motverka traditionella könsroller och det finns inget uttryckt förbud i regelverket. Men den frågan måste vi också titta på igen.

LÄS MER: Könsuppdelade lektioner möter motstånd

Men enligt skolans biträdande rektor, Roger Lindquist, handlar det om ett misstag. Han menar att skolan inte känt till könsuppdelningen.

– Det här är ingenting som varit känt eller sanktionerat av skolledningen. Både jag och rektor konstaterar ändå att det skett, när vi ser filmen, men det är självfallet inget vi står bakom, säger Roger Lindquist, biträdande rektor för Al-Azharskolan i Vällingby.

TT: Så det är inget som har stöd från skolledningen?

– Verkligen inte. Så här får det inte gå till. Det kommer vi att vara mycket tydliga med, säger Roger Lindquist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Könsuppdelning på Al Ahzarskolan

Mer i ämnet