Stockholms stad ser nu över sina riktlinjer för ekonomiskt bistånd, det som tidigare kallades för socialbidrag och det är framförallt barnens behov och rättigheter som är i fokus.
Bland annat kan barn till papperslösa få ekonomiskt stöd.
– Det handlar om att ge stöd till barn som har det väldigt svårt och där tycker jag det är viktigt att vara tydlig med att det också är vårt ansvar att göra detta. Socialtjänsten kan inte stå bredvid och se på om ett barn far illa och det är viktigt att ta det ansvaret, säger Åsa Lindhagen (MP), socialborgarråd i Stockholms stad.
Varje enskilt fall prövas
Hur mycket pengar som varje enskild individ får är svårt att säga, men det ska beviljas enligt riksnormen.
– Precis som för alla barn, så beviljar man utifrån de behov som finns. Det kommer alltid bli en individuell prövning. Det kan handla om mat och kläder, men kan också handla om att man ser att det finns ett akut behov av att få hjälp med hyreskostnader, då vi har ett ansvar att se till att barn har tak över huvudet, säger Åsa Lindhagen till SVT Nyheter Stockholm.
Kan skapa parallellt samhälle
Men oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) är negativ till förslaget.
– Vi tycker att det är en fullständigt orimlig hållning i ett läge där man då inte respekterar asylprocessen. Risken är att man skapar ett parallellt samhälle där ett nej inte är ett nej. Och att de som då vistas illegalt i landet får ta del av större insatser. Det är felprioriterat när vi har en större mottagning än någonsin, säger hon.
Hon menar att regeringen inte fokuserar på de personer som under de kommande åren faktiskt får uppehållstillstånd.
– De närmaste åren kommer ungefär 50 000 personer undvika att bli utvisade i Sverige och om kommunerna då ska stå för försörjningsstöd till den här gruppen, det menar jag är fel väg att gå. Vi vill kunna erbjuda de med uppehållstillstånd den bästa möjliga starten, och risken finns att de inte får den om man ger bidrag till de som fått avslag, säger Anna König Jerlmyr (M).
Så säger lagen
Den 1 juni 2016 började den nya ändringen i lagen om mottagande av asylsökande med flera (LMA) att gälla.
Ändringen innebär att en asylsökande inte har rätt till bistånd om
- den asylsökande har fått ett beslut om avvisning eller utvisning som har börjat gälla, eller
- tidsfristen för frivilligt återvändande har gått ut.
Med bistånd menas till exempel boende och dagersättning.
Ändringen gäller inte vuxna som bor tillsammans med sina barn under 18 år. De har fortfarande rätt till bistånd till dess att de lämnar Sverige.