Därför ber folk om pengar på sociala medier. Foto: SVT

Han söker bistånd på nätet: ”Känner mig som en kackerlacka”

Publicerad

Många vänder sig till sociala medier när ekonomin krisar. Där vädjar de om pengar till utgifter som mat, bensin och kläder.

Idag finns grupper på sociala medier där privatpersoner kan be främlingar om pengar. Personer söker lån och penninggåvor till bland annat mat, medicin och transportmedel.

Det handlar om sjukskrivna, personer som lever på försörjningsstöd och människor med låg lön som har det knapert i slutet av månaden. Grupperna har flera tusen medlemmar och forsätter att växa.

Sociala medier ett extra stöd

Magnus från Södertälje har sökt hjälp via grupperna i över ett års tid. Trots att han får ersättning från Försäkringskassan behöver han hjälp varje månad.

– Jag saknar fast inkomst, går på lågt bidrag. Det räcker inte långt. Ibland går jag till en kyrka och äter mat och ibland samlar jag pantburkar.

I region Stockholm lever över 250 000 människor med låg ekonomisk standard, enligt Statistiska centralbyrån. I Södertälje – och Botkyrka kommun bor flest med låg disponibel inkomst.

Finns ett stort behov

”Tobias” är moderator i ett tiotal av dessa grupper. Han menar att behovet är stort.

– En uppskattning är att det är cirka 80 procent sökare och 20 procent givare, så självklart får inte alla hjälp men många får det.

Att det går att dra paralleller mellan att be om penninggåvor och tiggeri är inget ”Tobias” anser.

– Det tycker jag inte. Det är inte tiggeri, det är ett hjälpsök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.