Allt fler båtägare efterfrågar service till ny teknik, berättar Mats Eriksson, VD för branschorganisationen Sweboat. Foto: TT

Elbåtmotorer blir fler – samtidigt saknas servicepersonal

Uppdaterad
Publicerad

Elektronikutvecklingen går snabbt och elbåtmotorerna blir allt populärare. Båtbranschen står nu inför ett skifte och är i stort behov av nya medarbetare.

– Vi vet inte var vi ska hitta dem, säger Mats Eriksson, vd för Sweboat.

På Stockholmsmässan pågår just nu ”Allt för sjön”, här märks det att intresset för elbåtmotorer växer. Enligt branschorganisationen Sweboat har försäljningen av elmotorer till småbåtar fördubblats under de senaste två åren.

– Vi tror att det kommer att fördubblas igen under de kommande två åren. Speciellt de mindre motorerna är väldigt populära, säger Mats Eriksson vd för Sweboat.

I utställningshallen syns även större eldrivna båtar och han menar att utvecklingen av elbåtmotorer går snabbt. 

Snabb utveckling – brist på kunskap

Teknikutvecklingen inom motorer, framdrivning, elektronik och laddning går fort. Samtidigt ökar efterfrågan efter service och underhåll hos båtägarna. Nu flaggar Sweboat för att det kommer att behövas ny personal med kunskap inom teknikområdet inom kort.

– I dagsläget vet vi inte var vi ska hitta dem. Inom en femårsperiod måste vi ha rustat oss, då kommer efterfrågan vara så pass stor. Vi kommer att få leta i andra branscher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.