Foto: TT

Elbilar kan ta över taxitrafiken inom några år

Fler biltillverkare är på gång att göra större, bättre och billigare bilar som lämpar sig för taxitrafik, menar föreningen Gröna bilister. Om det stämmer kan eltaxibilarna ta över marknaden i Stockholm inom tre år, tror Taxi Stockholms vd.

Idag är det bara några få taxibilar på Stockholms gator som är rena elbilar. Taxi Stockholm har 14 stycken och Taxi Kurir har 25. Det motsvarar mellan en och två procent av de runt 6.000 bilar som bolagen har knutna till sig.

Men eftersom taxibilar slits ut fortare än vanliga privatbilar, tror Taxi Stockholm att antalet elbilar inom företaget kommer att öka snabbt de kommande åren.

– Kommer det en ny bilmodell inom 24 månader som motsvarar alla våra krav så kan vi ställa om och vara fossilbränslefria inom tre år, säger Johan Lagerhäll, vd på Taxi Stockholm.

Dyra i inköp

Även om bristen på laddstolpar är en faktor som avskräcker många åkare från att investera i elbilar, är det största hindret att bilarna är så dyra. En Tesla, som är den enda biltillverkare som idag lever upp till Taxi Stockholms krav på komfort, rymlighet och laddhastighet, har en prislapp på en miljon kronor.

– Det är många åkare som är tveksamma till det priset, säger Belan Behram, som är projektledare för elbilarna inom Taxi Stockholm.

LÄS MER: Motormännen om elbilarna: Laddningsnätet är för dåligt utbyggt

Han säger att elbilsköpet går runt ekonomiskt ändå, eftersom bilen kräver mindre i service och underhåll. Elbilarna prioriteras dessutom i kön när många företag beställer taxi och får därför fler körningar.

Ökad efterfrågan

– Vi ser ett ökat tryck från kunder som aktivt väljer elbil och de åkare som har elbil kör in mycket pengar som en följd av det, säger Sadegh Banaie på Taxi Kurir.

Föreningen Gröna bilister som länge drivit frågan om en helt fossilbränslefri taxitrafik i Stockholm vill gärna skynda på utvecklingen och föreslår att det införs en supermiljöpremie för eltaxi. Föreningen tror att det stora skiftet inom taxibranschen kommer inom ett par år.

– Många biltillverkare tar nu fram nya fordon som passar för taxitrafik. De har bra räckvidd och är stora och rymliga. Jag tror att stockholmarna vill ha en ren och tyst trafik, säger Martin Prieto Beaulieu, presstalesperson på Gröna bilister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer