Elbolaget Ellevio efterfrågar politiska åtgärder för att klara av Stockholms framtida elförsörjning. Foto: TT arkivbild

Elbolaget: ”Vi kommer inte kunna ansluta alla i Stockholm”

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm växer och nu varnar elbolaget Ellevio för att man redan till hösten 2019 inte kommer att kunna ansluta alla som behöver el i storstäderna, synnerhet i Stockholm och kräver nu politiska åtgärder.

Stockholm står inför en akut elförsörjningssituation, det skriver en av Stockholms elleverantörer i ett debattutspel i Svenska Dagbladet.

– Vi befinner oss i ett historiskt akut läge. Vi kommer helt enkelt inte kunna ansluta alla i Stockholm som vill ha el de närmsta åren, och det finns risk att vi tvingas neka anslutningar redan under hösten 2019, säger Johan Lindehag, vd på Ellevio, i ett pressmeddelande.

Ökad efterfrågan

Stockholmarnas strömförsörjning kommer bland annat från lokal elproduktion men den som finns idag räcker inte till för att möta den ökade efterfrågan. Samtidigt tar byggande av nya elnät lång tid och nu varnar elbolaget för att Stockholms utveckling riskerar att strypas.

– Vi behöver nu politiska krafttag för att inte riskera en i grunden positiv utveckling mot ökad elektrifiering, säger Johan Lindehag, vd på Ellevio.

Politiska åtgärder

Anledningar till att elen inte kommer räcka till är bland annat ökad digitalisering, nya stadsdelar, elbils-boomen och företagsetableringar.

Idag tar det nära ett decennium att få tillstånd och bygga ut elnätet. Nu efterfrågar elbolaget politisk handling, bland annat kortare tillståndsprocesser inför ny nätkapacitet, investeringar i elnäten och bättre samarbete för att säkerhetsställa att de långsiktiga villkoren möter samhällsutvecklingen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.