• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Fabriksbyggnadens bärande balkar har vikt sig i hettan. Se mer av förödelsen i videon ovan. Foto: Pia Heick/SVT.

Eldhärjad kolsyrefabrik i Liljeholmen måste rivas

Uppdaterad
Publicerad

Resterna av den gamla nedlagda kolsyrefabriken som började brinna i slutet av juli kommer att jämnas med marken – av säkerhetsskäl. Byggnaderna, som är från slutet av 1800-talet, riskerar att rasa.

Kolsyrefabriken ligger på Lövholmen – ett av Stockholms äldsta industriområden som ligger mellan Gröndal och Liljeholmen.

– Vi är oroliga för att människor som tar sig in på området kan skadas. Den intensiva värmen från branden har gjort väggar och cisterner instabila, säger Olof Ljungström som är projektutvecklare hos fastighetsägaren Nordr.

Fasaden på den utbrända kolsyrefabriken riskerar att rasa. Foto: Pia Heick/SVT.

Industritomter ska bli bostäder

Flera fastigheter på Lövholmen har – precis som kolsyrefabriken – stått tomma i flera år. Planen är att 17 av 21 av områdets byggnader ska rivas för att ge plats åt en ny stadsdel med upp mot 2 000 bostäder.

Men det råder oenighet om hur stor del av området som bör bevaras – både bland politikerna i Stockholms stadshus och hos en engagerad allmänhet som startat en namninsamling för att stoppa rivningen av flera industrihistoriskt intressanta byggnader.

Lövholmens varv år 1941 med De Förenade Kolsyrefabrikerna och Cementa i bakgrunden. Se fler historiska bilder i videon ovan. Foto: Wikimedia Commons.

Grönklassade byggnader

Några fastigheter är grönklassade av Stadsmuseet – bland dem kolsyrefabriken som nu alltså brunnit ner. Grön klassning innebär att bebyggelsen bedöms vara särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.

Ett upprop har startats för att förhindra rivningen av Nitrolackfabriken – en av byggnaderna som grönklassats av Stockholms stadsmuseum. Foto: Holger Ellgaard/Wikimedia Commons.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.