Det ryker fortfarande från den eldhärjade byggnaden i Liljeholmen. I videon hör du om röken är farlig eller inte. Foto: Pia Heick/SVT

Eldhärjade kolsyrefabriken i Liljeholmen får ”brinna färdigt”

Uppdaterad
Publicerad

Branden i den gamla nerlagda kolsyrefabriken mellan Gröndal och Liljeholmen är fortfarande inte helt släckt. Räddningstjänsten har nu beslutat att industribyggnaden ska få brinna färdigt – både på grund av rasrisk och av miljöskäl.

– Vi håller branden i schack för att den inte ska sprida sig, men vi sprutar så lite vatten som möjligt eftersom vi vill försöka undvika att miljöfarligt släckvatten rinner ut i Mälaren, säger Barry Levis som är yttre befäl på Storstockholms Brandförsvar.

Barry Levis, yttre befäl Storstockholms brandförsvar. Foto: Pia Heick/SVT

Röklukt över Stockholm

Räddningstjänsten har fortfarande en mindre styrka på plats för att övervaka elden som fortsätter att blossa upp på vissa ställen. Området är avspärrat eftersom det finns risk för att den gamla fabriken kan rasa. Röklukten känns fortfarande över stora delar av Stockholm.

– Det ryker fortfarande ganska mycket från platsen och det kommer det att göra ett tag till, säger Barry Levis.

Har brunnit hela helgen

Eldsvådan i den gamla kolsyrefabriken har pågått sedan i fredags kväll. Ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) skickades då ut som varnade för den kraftiga röken. Det är ännu oklart vad som orsakat branden.

Under tisdagen började den nedlagda fabriken rivas, i samråd mellan ägaren och räddningstjänsten.

Hör mer i videon om hur det går med släckningen av fabriken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.