Eldningsförbud i hela ABC-området

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är det förbjudet att elda i naturen i både Stockholm och Uppsala län. Storstockholms brandförsvar får varje dygn rycka ut och släcka runt tio bränder.

På grund av att det just nu är extremt torrt i markerna råder just nu eldningsförbud i både Stockholm och Uppsala län. På en sexgradig skala ligger nu brandrisken på mellan fyra och sex. Och det kommer bli torrare ända fram till helgen.

– Inför tisdagen är kommer det bli ännu torrare och det ser ut att fortsätta så här framöver. Vi har just nu i Stockholmsområdet ett tiotal bränder varje dygn, säger Staffan Ljung som är operativ chef för Storstockholms räddningstjänst.

Engångsgrillar en stor fara

Det är fortfarande tillåtet att elda i iordningsställda säkra grillplatser som till exempel betongringar. Däremot är engångsgrillar inte tillåtet. Dessa är en av anledningarna till det stora antalet mindre bränder runt om i Stockholm och Uppsala län.

– Engångsgrillar är definitivt inga säkra grillplatser. De släcks ofta inte ordentligt och slängs på fel ställen. Men vi ska inte vara allt för tråkiga, har man en klotgrill och vill grilla intill huset så är det självklart okej så länge man har vatten för släckning i närheten, säger Staffan Ljung.

Vädjar till allmänheten

Trotsar man eldningsförbudet kan det bli ett polisiärt ärende. Men på Storstockholms räddningstjänst vill man helst vädja till allmänheten att visa respekt för det förbud som råder.

– Vi satsar allt mer på att informera allmänheten. Vi hoppas för allas skull att de som vill elda förstår vilken risk det kan vara för att elden sprider sig, säger Staffan Ljung.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer