Det råder eldningsförbud i hela länet på grund av hög risk för bränder i skog och mark. Foto: TT

Eldningsförbud i hela Stockholms län: ”Hög brandrisk i skog och mark”

Uppdaterad
Publicerad

På grund av den senaste tidens värme och torka har länsstyrelsen beslutat om eldningsförbud i hela Stockholms län.

Länsstyrelsen har i samråd med räddningstjänsterna i länet, och utifrån väderleksprognoser beslutat att förbudet ska gälla i hela länet, skriver man på sin webbplats.

– Det råder hög brandrisk i skog och mark, med höga brandriskvärden. Det ser ut att bli fortsatt torrt och varmt även de kommande dagarna, och därför har vi fattat beslut om eldningsförbud, säger Staffan Gröndahl på länsstyrelsen.

Förra året extremt

Enligt Länsstyrelsen är läget bekymmersamt. Därför vill man påkalla allmänhetens uppmärksamhet att vara försiktiga med eldning.

– Förra året var extremt. Då hade vi flera och längre perioder med eldningsförbud. Ännu är det för tidigt att säga om vi kommer få ett liknande scenario i år, säger han.

Förbudet innebär att det blir förbjudet att elda, grilla och ”bränna med fast bränsle (till exempel ved, kol, gräs, ris och grenar)”. Däremot får man än så länge grilla på egen tomt ”förutsatt att anordningen är utformad så att det inte finns risk för brandspridning”.

Tillåtet grilla på fasta grillplatser

Det är också tillåtet att grilla och elda på fasta grillplatser på allmän plats.

Förbudet gäller tills vidare. Det beror på väder och vind och kan bestå i några dagar framåt enligt länsstyrelsen.

– Det här är årets första eldningsförbud. Det brukar hända några gånger per år ungefär, säger Staffan Gröndahl.

Länsstyrelsen – var försiktiga med eldning. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.