Eldningsförbudet hävt i länet – tillåtet att grilla igen

Uppdaterad
Publicerad

Från och med lördag hävs eldningsförbudet som rått i hela Stockholms län. Anledningen är att vädret har svängt.

– Det betyder att man får grilla också i naturen, som i skärgården till exempel, säger Torwald Snickars på Länsstyrelsen.

Den torra och varma inledningen på sommaren gjorde att Länsstyrelsen bedömde brandrisken som hög och de införde därför ett eldningsförbud i hela länet. I och med förbudet blev det otillåtet att elda, grilla och bränna fasta bränslen i naturen. Grillning har bara varit tillåten på egen tomt.

Men nu hävs förbudet, från och med på lördag.

– Prognoserna vi får från SMHI har ändrats ganska mycket i förhållande till det vi sett under veckan. Det innebär att brandrisken ändras från lördagen och framåt, säger Torwald Snickars, sakkunnig på Länsstyrelsen i Stockholm.

Mycket lägre brandrisk framöver

Länsstyrelsen har följt väderprognoserna och haft regelbunden kontakt med räddningstjänsterna. Och nu bedöms alltså vädret ha svängt tillräckligt för att läget ska anses vara ändrat.

– Det är helt enkelt mycket lägre risk för brandspridning för närvarande, säger Torwald Snickars.

Vad blir den konkreta skillnaden för folk i länet?

– Det folk frågar mest om är grillning och på lördag blir det fullt tillåtet att grilla, även i till exempel skärgården och även med fasta bränslen, säger Torwald Snickars.

– Men eldning ska alltid göras på ett försiktigt och säkert sätt och all eldning sker på eget ansvar, fortsätter han.

Vädret styr

Även om det generella eldningsförbudet i länet nu hävs gäller det att fortsätta hålla sig informerad, menar han.

– Man måste ta reda på om det råder några kommunala eldningsförbud av andra skäl, till exempel att man av miljöskäl inte får elda ris. Sen kan det ju komma väderomslag med kraftiga vindar och då kan det hända att vi går in och fattar nytt beslut om eldningsförbud, säger Torwald Snickars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.