• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Elektriker utsatta för asbest på Karolinska

Uppdaterad
Publicerad

Ett 50-tal elektriker som utfört arbeten på Karolinska i Huddinge kan ha exponerats för asbest i ett par års tid.

Nu polisanmäler Elektrikerförbundet landstingets fastighetsbolag och företaget Bravida.

En varningsskylt för asbest mötte elektrikern Robert Andersson en dag i våras. Skylten tillsammans med avspärrningar satt i kulvertarna under Karolinska i Huddinge där han och femtio kollegor utfört omfattande elarbeten i två års tid.

Familj och barn utsatta

-Man blev förbannad helt enkelt. Vi har ju dragit hem det här till familj och barn. Det är det som är det jävliga i det hela. Det är ju inte bara vi som har utsatts, säger Robert Andersson, som är skyddsombud på Bravida.

Asbesten har bland annat funnits i de gamla brandtätningar som elektrikerna rivit sönder och dragit kablar igenom, vilket spridit det asbesthaltiga dammet.

Polisanmäler

Och förra månaden fick arbetet på nytt stoppas när det hittades asbest i lokaler på ett annat plan, där elektrikerna hunnit arbeta en månad efter att ha fått klartecken.

I dag polisanmäler Elektrikerförbundet landstingets fastighetsbolag Locum och företaget Bravida, som varit ansvarigt för elarbetena, för misstänkt arbetsmiljöbrott.

-Det känns som att de har slarvat, att de inte har brytt sig om lagstiftning. Det är inget snack om den saken. Man värderar inte människoliv, säger Elektrikerförbundets ombudsman Tina Nordling.

Inga spår

Locum säger att deras prover inte visade några spår av asbest innan arbetet sattes igång, men att man informerade entreprenören Bravida om att det kunde finnas där.

-Även en inventering blir ju ett stickprov, oavsett hur omfattande man gör det. Så därför blir det ju en kombination av att göra en inventering och informera om riskerna, så att det hanteras korrekt i projekten sedan, säger Saija Thacker, miljöchef på Locum.

Men Bravida säger att de gått på Locums prover som visade att det inte fanns asbest.

”Ingen risk för patienter”

Kan vårdpersonal och patienter ha utsatts för risker under arbetena?

-Med den vetskap vi har om mängderna och den konstruktionen så ser inte jag att det har varit någon risk för patienter och för vården, säger Saija Thacker.

Men skyddsombudet Robert Andersson är inte nöjd.

-Jag är frustrerad och förbannad så klart. Jag tycker att de har skött det jävligt dåligt. Vi har ju killar som är i början av karriären, och asbest är ju inget som drabbar nu – det kan ju komma om 20-30 år. Ska de gå och oroa sig nu i 20-30 år?

Lars-Erik Taubert

lars-erik.taubert@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.