Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Med hjälp av ny teknik ska restiden minska från dagens 12-15 minuter till sex minuter. Foto: Nobina

Eldriven buss ska halvera restiden Barkarby-Akalla

Publicerad

I december börjar en ny typ av snabbuss att köra mellan Barkarby och tunnelbanestationen i Akalla. Med modern teknik ska restiderna kortas kraftigt – se hur i videon.

I Barkarby i Järfälla kommun byggs det just nu 10 000 nya bostäder. Men de som flyttar hit får vänta ytterligare sex år på att de två nya tunnelbanestationerna – Barkarbystaden och Barkarby – som ska byggas i området blir klara.

Därför kommer en ny typ av snabbuss att börja trafikera sträckan Barkarby – Akalla i december i år. I Akalla ligger nämligen den tunnelbanestation, som i dagsläget ligger närmast den nya stadsdel som håller på att växa fram.

Här i Barkarby håller det på att byggas 10 000 nya bostäder. Foto: Pia Heick/SVT

Målet halverad restid

Målet är att restiden på sträckan ska halveras från 12-15 minuter till sex.

– Den kollektivtrafik som nu byggs i Barkarby är världsunik, med små självkörande bussar, elektriska snabbussar och nya digitala satsningar, säger Daniel Mohlin som är projektledare för kollektivtrafiksatsningarna i Barkarby hos bussbolaget Nobina.

Små självkörande bussar började gå i linjetrafik i Barkarbystaden i oktober 2018. Foto: Pia Heick/SVT

Det är SL, Järfälla kommun och bussbolaget Nobina som tillsammans står bakom projektet, som enligt Daniel Mohlin kostar ”ett par hundra miljoner kronor”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer