– Batterier och elprylar med inbyggda batterier innehåller metaller som är viktiga naturresurser. Ju mer vi återanvänder och återvinner, desto mindre nya metaller behöver vi bryta. Det sparar på jordens resurser, säger Micaela Westerberg, kommunikationschef på Batteriåtervinningen, som arrangerar loppisen.
Loppisen startar vid lunchtid på lördagen på Katarina Bangata och pågår fram till kvällen. Förhoppningen är att slå förra vinterns cirka 10 000-talet besökare och 1,5 ton insamlade batterier och elprylar.
– När vi arrangerade den första elektriska loppisen på samma ställe förra året blev det en formidabel succé, meddelar Micaela Westerberg.
Lysande aktivitet
Det finns även en del aktiviteter att ta del av under dagen. Förutom att köpa, sälja och skänka elprylar, får de som återvinner soppa. Bland annat finns elektro-DJ:ar på plats, en Electric Boogie-skola att delta i, mekatronik-hack och för den som vill kan man också få se ”Sveriges mest lysande elbil”. Tanken är att ung som gammal ska kunna få behållning av dagen.
– Förra årets loppis visar att det finns ett enormt intresse för att återvinna. Det är också ett bra tillfälle att göra ett elektriskt rens hemma efter jul, säger Westerberg.
”135 miljoner mobiltelefoner skulle kunna tillverkas”
Enligt Batteriåtervinningen förvarar de svenska hushållen totalt 23 000 ton förbrukade batterier och elprylar.
– Om de kom in till återvinning skulle det räcka till att tillverka 135 miljoner nya mobiltelefoner. Batterier och elprylar är det effektivaste du kan återvinna eftersom en stor del kan återanvändas och återvinnas igen och igen, säger Micaela Westerberg.
Fakta
Batteriåtervinningen arbetar med att informera och tipsa allmänheten om hur batterier och elprylar med inbyggda batterier kan återvinnas. Målet är att öka återvinningen och att minska påverkan på miljön.