Foto: SVT/TT

Elev hade skjutvapen med sig till skolan

Uppdaterad
Publicerad

En elev visade upp ett skjutvapen för skolkamraterna under en rast på Engelska skolan i Bromma under onsdagen. Polis larmades till skolan där eleven med vapnet omhändertogs.
– Nu är det viktigaste för oss att jobba med krishantering, säger skolans rektor Marcus Segerstedt.

Polisen omhändertog en minderårig elev på Engelska skolan i Bromma efter att han haft med sig ett vapen till skolan. Rektorn, Marcus Segerstedt, är medtagen när han nås på telefon.

– Det är ju en förfärlig tanke som går genom huvudet och framförallt tänker jag på eleverna som var närvarande när vapnet visas. Det är väldigt chockerande att få se ett vapen i skolan som ska vara en trygg arbetsmiljö för eleverna.

Lämnades över till vårdnadshavare

Det var under en rast som eleven tog fram vapnet och visat upp det för en grupp elever. Eleverna i sin tur larmade skolledningen, som i sin tur ringde polis. Vapnets pipa ska ha varit ”pluggat”, enligt polisen, och vapnet ska inte kunnat avfyra några skott.

– På skolan har vi kontrollerat en person och påträffat ett pluggat vapen. Vi har upprättat en anmälan om brott mot vapenlagen och personen är överlämnad till sin vårdnadshavare, säger Åsa Wallentin, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Skolan stänger in- och utgångar

Men för rektorn är händelsen ändå något man tar på största allvar.

Skolan kommer vidta flera åtgärder för att eleverna ska känna sig trygga på skolan de närmsta dagarna. Under torsdagen kommer man att säkra upp med extra personal, vissa ut- och ingångar kommer hållas stängda och både elever och föräldrar har erbjudits stödsamtal efter det inträffade, enligt rektorn.

– Sedan får vi titta på vilka disciplinära åtgärder vi bör vidta som skola för att trygga upp för alla, säger skolans rektor Marcus Segerstedt.

Förälder: ”Känns inte alls bra”

Föräldrar har hört av sig till SVT Nyheter Stockholm och varit oroliga efter att fått höra om händelsen.

– Det här känns inte alls bra. Jag vill inte att eleven vistas i samma skola som mitt barn, säger en förälder som vill vara anonym.

Marcus Segerstedt förstår oron.

– Jag har full förståelse för att föräldrar är oroliga. Vi har gått ut med information och varit så tydliga som möjligt. Vi har erbjudit stöd för de som vill prata och kommer gå ut med ytterligare information om hur vi går vidare imorgon, säger Marcus Segerstedt.

Vapen mot näsan

Hur upplevde eleverna som såg vapnet situationen?

– Jag tror att man alltid upplever situationen som hotfull när man får ett vapen mot näsan.

Eleven ska inte ha uttryckt något hot i samband med att han visat vapnet, enligt rektorn.

Sent på onsdagskvällen informerades föräldrarna i ett mejl bland annat om att eleven med vapnet nu är avstängd från skolan. Under torsdagen har personalen rensat i sina scheman för att vara tillgängliga för eleverna. Dessutom kommer rektorn att personligen ha information för varje enskild årskurs om händelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.