Filmen har tonsatts med Wagners ”Valkyrornas ritt”. Man har även satt dit en karta och texten Krakow, som är staden nära platsen för förintelselägret Auschwitz. Foto: Dagens Nyheter

Elever åkte till Auschwitz – spelade in nazifilm

Uppdaterad
Publicerad

Under en studieresa till Auschwitz spelade en grupp killar i niondeklassen från Fredrikshovs slotts skola, in en film där de ”heilar” och imiterar ett nazistmöte. I höstas uppmärksammades också att någon ristat in hakkors på skolan.

Det var i höstas som niondeklassarna i en årlig skolresa reste till Auschwitz i Polen i syfte att att lära sig om förintelsen. Men strax före skolavslutningen har det nu uppdagats en mobilfilm där en många av klassens killar heilar i grupp på ett hotellrum. Något som Dagens Nyheter var först med att rapportera om.

Filmen har efter att den spelats in, tonsatts med ”Valkyrieritten”, redigerats i svartvitt. Man har även satt dit en karta och texten Krakow, som är staden nära platsen för förintelselägret Auschwitz.

Kallat föräldrarna

– Det är vidrigt och det har jag sagt till killarna och till deras föräldrar, säger rektor Maija Möller Grimakova på Fredrikhovs slotts skola till SVT Nyheter Stockholm.

Hon uppger att eleverna kallats till ett möte på skolan tillsammans med sina föräldrar.

Trots att föräldrar som DN pratat med säger att det finns ”dåliga värderingar” bland eleverna, säger Grimakova att hon inte tror att pojkarna står för nazistiska åsikter.

– Det var en dum pojkgrej och de har varit ångerfulla och förstått allvaret.

Men hon berättar att skolledningen under hösten sammankallade ett möte med alla elever efter att man hittat ett inristat hakkors på skolan.

– Vi samlade alla och diskuterade.

Studieresan till Auschwitz arrangeras varje år för niondeklassarna.

Har skolan haft tillräcklig vuxennärvaro  tycker du?

– Jag tycker det. Det har varit både föräldrar och lärare, cirka hälften så många som elevantalet. Vi har haft bra koll på dem.

Men det här märkte ni inte, vad som pågick på hotellet?

– Nej, tydligen inte.

Ska gottgöra sitt agerande

Tonåringarna går ut nian och lämnar skolan men kommer att göra insatser i frivilligorganisationer som ett sätt att gottgöra sitt agerande.

– Det är lätt att säga förlåt, det har jag sagt till dem, men vad mer? De har då själva kommit med förslaget att de ska hitta någon organisation som jobbar mot nazism och bidra till det arbetet.

Fredrikshovs slotts skola ligger på Östermalm i Stockholm och skolan har ett av landets högsta meritvärden. Tusentals elever står på kö för att få börja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.