Foto: SVT

Akut personalbrist tvingar eleverna att flytta

Uppdaterad
Publicerad

Med bara en och halv veckas varsel fick föräldrarna till barnen på Vika skolan i Nynäshamn veta att skolan stängs ner och eleverna måste flytta. Den hastiga uppbrottet skapar oro.

Rickard och Sandra Blomqvist har länge kämpat för att deras två söner som är diagnostiserade med adhd och autism ska få en trygg skolgång.

– Våra barn har ju sina behov och diagnoser bägge två så förändringar överhuvudtaget blir jättejobbigt, berättar Rickard Blomqvist.

”Våra barn hamnar nu på två olika skolor”

Men i förra veckan fick de veta att sönernas skola, Vika skolan i Nynäshamn, stängs ner redan på måndag. De 34 eleverna har nu delats upp på två andra skolor.

– Våra barn hamnar nu på två olika skolor. Vi vet inte hur de ska ta sig till sina nya skolor. De har inget schema och har heller inte fått några klasslistor, säger Sandra Blomqvist.

Men på kommunen anser man att förberedelserna är goda.

 – De har fått veta vilken klass de ska gå i, de har också fått hem klassfoton på sina nya klasskamrater. Under hela den här veckan får de också träffa sina nya mentorer och nya kamrater för att allt ska kännas tryggt o säkert, säger Patrik Isestad (S).

Sa upp sig under jullovet

Den huvudsakliga anledningen till flytten är den lärarbrist som råder. De resurser som under förra året lades på rekrytering misslyckades men kommunen försökte ändå hålla igång skolan. Den skyndsamma stängningen är resultatet av plötsliga avhopp.

– Under jullovet så sa ytterligare sex lärare upp sig. Det innebar att vi behövde elva tjänster. I det läget bedömde vi att det var helt kört att klara det här under vårterminen som ligger.

Hade ni kunnat göra något annorlunda?

– Nej, det hade vi inte, säger Patrik Isestad (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.