Foto: SVT

Elin räddar maten

Uppdaterad
Publicerad

En tredjedel av all mat som produceras går till spillo. Elin Aronsen Beis har reagerat på detta slöseri med jordens resurser. Under tre torsdagar framöver erbjuder hon Södermalmsborna mat som annars skulle ha kastats.

Matsvinnstorget, en tillfällig så kallad pop-up butik, har slagit upp portarna i Söderhallarna. I stora plastbackar ligger äpplen, bananer, apelsiner och diverse exotiska frukter. Bananerna är lite fläckiga, en del faktiskt riktigt svarta.

På golvet står mängder med flaskvatten. Allt som erbjuds i butiken är skänkt från livsmedelsbutiker och grossister. Varorna är utgångna eller har kort bäst före-datum och kan inte säljas i vanliga livsmedelsbutiker.

Vill rädda mat

Besökarna i Söderhallarna uppmanas att rädda maten – alltså att äta upp den så att den inte behöver slängas.

– Vi är här för att rädda så mycket mat som möjligt, säger Elin Aronsen Beis, VD för Foodloopz.

Elin Aronsen Beis kommer att finnas på plats tre torsdagar framöver i Söderhallarna för att skänka bort ätbar mat som riskerar att kastas.

– Vi erbjuder folk att ta vad de vill, sedan får de avgöra själva vilket pris de vill sätta. En krona för en banan eller tio – det är upp till var och en. Har man inte råd att betala för maten som man tar, är man välkommen att ta ändå.

Elin Aronsen Beis, VD för Foodloopz. Foto: SVT

Elin är inte ensam i kampen mot matsvinnet. Även Stadsmissionen har engagerat sig och har två butiker som kallas Matmissionen, de finns i Veddesta och Hägersten.

Där är det möjligt för människor som lever i ekonomisk utsatthet att handla mat till reducerat pris.

Flest betalar

Majoriteten av de som besöker Matsvinnstorget i Söderhallarna väljer att betala för sin mat. Pengarna swishas till en välgörenhetsorganisation.

– Många betalar nog lite mer än vad varorna egentligen kostar, säger Elin Aronsen Beis, för att man tycker det här är en rolig sak.

Har det också kommit folk som inte haft råd att betala?

– Ja, absolut. De har kunnat ta mat ändå. Men det är ingen välgörenhet som jag bedriver.

Marknadsplats på nätet

Elin berättar att det övergripande syftet med Matsvinnstorget är att sätta fokus på det stora matsvinnet.

Hennes egentliga verksamhet är en nystartad marknadsplats på nätet som hjälper företag att sälja eller donera sin överskottsmat till andra aktörer och därmed minska matsvinnet. I samband med transaktionerna utgår en provision till sajten.

– Det är en affärsverksamhet. Genom Matsvinnsstorget vill jag visa hela livsmedelsbranschen att vi finns och att man inte behöver kasta bra mat längre, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.