Foto: TT/SLL

Ella Bohlin (KD): Utbildning ska löna sig

Uppdaterad
Publicerad

Landstingsrådet Ella Bohlin (KD) tror att den nya, större förlossningsavdelningen på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge ska få personalen att stanna. Men även möjligheten till att göra lönekarriär.

Alliansen anser inte att det saknas ambitioner för förlossningsvården i Stockholms län. Stora belopp satsas i en ny förlossningsklinik i Huddinge. Dagens 13 förlossningsrum ska inom 1,5 år bli 23 förlossningsrum. Ella Bohlin (KD) menar att nya bättre lokaler, ska attrahera personal att söka sig till Huddinge. 

– Det här hänger ihop, jag är övertygad om att personal som trivs på jobbet kommer vilja stanna. Arbetsplatsen måste vara attraktiv, men också attraktiv för födande föräldrar. Så som det ser idag så är det väldigt få som väljer Karolinska i Huddinge som sitt förstahandsval, säger Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelandstingråd.

FÖRLOSSNINGSVÅRDEN

Förespråkar ny arbetsmodell

Barnmorskor och undersköterskor efterfrågar en ny arbetsmodell där man jobbar 80 procent och får betalt 100 procent, är det ett alternativ?

– Absolut, jag tycker att det är utmärkt när man inne på verksamheterna kommer fram till egna modeller för att få en bättre arbetsplats. Men det är en fråga som personal får ta med sin närmaste chefer och sjukhusledningen.

Skulle du uppmana chefer och sjukhusledning att ta det beslutet?

– Ja, det skulle jag, men sen kan inte vi detaljstyra.

Kunskap ska löna sig

Ella Bohlin (KD) berättar att det kommer att finnas större möjlighet till att göra lönekarriär med en så kallad kompetensförsörjningsstrategi. Det ska finnas en lönespridning inom respektive yrkesgrupp som ska uppmuntra till utveckling. Medarbetare som får nya uppdrag ska få högre lön, utan att behöva byta arbetsplats.

– Man ska känna att det lönar sig att utvecklas, det ska synas i lönekuvertet alla de år man har studerat. Nu kommer alla verksamheterna, inklusive förlossningen i Huddinge, komma tillbaka med en handlingsplan och åtgärder och säga till oss i landstinget på vilket sätt de kommer uppfylla kompetensförsörjningsstrategin, säger Ella Bohlin (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FÖRLOSSNINGSVÅRDEN

Mer i ämnet