Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur tullinspektörer ska hitta narkotikagömmor i nya ellastbilar i Värtahamnen – ett inte helt riskfritt arbete. Foto: Tim Waage/SVT

Ellastbilar riskfyllda för tullen – utmanar jakten på drogerna

Uppdaterad
Publicerad

Nya ellastbilar är riskfyllda att inspektera och en utmaning för tullen i kampen mot narkotikasmuggling. Nu utbildas tullpersonal att säkert hitta narkotikagömmor i lastbilarna.

Platsen är Värtahamnen och de nya ellastbilarna är fordonen som ett 20-tal tullare ska vittja för att få en uppfattning om var smugglarna kan gömma narkotika.

– Det finns stora utmaningar för tullen att hitta narkotika i de nya ellastbilarna. Orsaken är att vi riskerar att få hög spänning i oss, säger Kennie Svensson som är tullinspektör och lärare för utbildningen.

Tullen gjorde under 2023 ett 30-tal beslag av olika narkotikapreparat där vikten varierade mellan 100 och 500 kilogram.

Utav de 31 stora beslag som gjordes under 2023 var de flesta i södra Sverige. Ett par gjordes också i Stockholmsområdet och i norra landsändan. Jämfört med 2022 är det en dramatisk ökning då det bara gjordes åtta beslag över 100 kg.

Siffrorna behöver inte betyda att smugglingen ökat, utan kan även förklaras med att tullen fått extra resurser och bättre utbildning och resurser i att upptäcka narkotikasmugglingen.

Se när tullinspektörerna utbildas i att hitta knarkgömmorna i lastbilarna i videon ovan

SÅ MÅNGA KNARKBESLAG ÖVER 100 KG HAR TULLEN GJORT

2023 31 beslag

2022 8 beslag

2021 13 beslag

2020 11 beslag

Källa: Tullverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.