Hör Stefan Scheja från Stockholms hamnar förklara komplexiteten med elnätet.  Foto: SVT

Elnätet i Stockholm räcker inte till för kryssningsfartygen

Uppdaterad
Publicerad

Under 2019 väntas rekordmånga internationella kryssningsfartyg ankra upp i Stockholm. SVT:s granskning visar hur internationella kryssningsfartyg låg med hjälpmotorer igång i landets tre största kryssningshamnar, motorer som driver elen ombord på fartygen.
Miljöpåverkan skulle bli mindre om alla fartyg kunde ansluta till elnätet istället men i dagsläget räcker elnätet i Stockholm inte till.

Men myntet har fler sidor. Medan elen i Stockholm är grön finns det andra hamnar runt Östersjön som får el från till exempel kolkraft, vilket innebär att det inte är särskilt miljövänligt om fartygen kopplar upp sig på den elen.

I en tidigare version skrev vi att kryssningsfartygens motorer stått på tomgång i hamn. Det stämmer inte. Det är hjälpmotorer som driver bland annat el till fartygen som varit igång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer