Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En plats som är på förslag att få parkeringsförbud är Odenplan. Istället ska förare anvisas till särskilda parkeringsytor. Foto: Frida Claesson/SVT

Elsparkcykelbolagen kan få betala avgift för utställda fordon

Uppdaterad
Publicerad

Ett populärt transportfordon eller ett problem som ställer till oreda på gatorna? I Stockholms stad föreslår man nu att elsparkcykelbolagen ska betala 1400 kronor om året för varje elsparkcykel.

Förra säsongen rullade omkring 14 000 elsparkcyklar på gatorna och för att få bukt med att fordonen står i vägen vill nu de styrande politikerna i Stockholm ställa högre krav på företagen.

På torsdag ska det fattas beslut om att införa krav på polistillstånd för de företag som hyr ut elsparkcyklar. För varje elsparkcykel ska bolagen betala en avgift på 1 400 kronor per år vilket ska ge 14 miljoner till staden. Dessutom regleras parkeringarna på flera platser. Elsparkcyklar måste då ställas i särskilda parkeringszoner.

De företag som inte följer villkoren kan få tillståndet återkallat eller ett straffrättsligt ansvar. Elsparkcykelbolaget Tier och även Voi är positiva till att branschen får tydligare ramar, men anser att avgiften är på tok för hög. Och på Stockholms Handelskammare anser man att förslaget saknar lagstöd.

I videon hör ni  trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) och Tiers regionchef.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Stockholm
Mer Nyheter