–Domen känns väntad, säger Björn Wetterling. Foto: SVT

15-årig elsparkcyklist döms för att ha kört på Björn

Uppdaterad
Publicerad

15-åringen som körde på 74-årige Björn Wetterling med en elsparkcykel i somras, dömdes på fredagen till 20 timmars ungdomstjänst och att betala 20 000 kronor i skadestånd för sveda och värk.

– Jag är nöjd med domen. Främst hoppas jag att detta kan leda till starkare reglering där elsparkcykelbolagen behöver ta mer ansvar, säger Björn Wetterling, som befinner sig i USA.

Enligt domen har 15-åringen varit oaktsam när han körde på Björn Wetterling bakifrån i den trånga gränden på Södermalm. Han döms också för att inte ha stannat vid olycksplatsen. Tonåringen bad personligen Björn Wetterling om ursäkt i samband med rättegången.

Vid kollisionen krossades Björn Wetterlings båda axlar och han fick skador på huvudet och fick vårdas på sjukhus och rehabiliteringsklinik i 46 dagar.

– Jag har fortfarande besvär efter att jag flög in i väggen, till exempel har jag inte någon känsel i tre av mina fingrar. Men jag är på bättringsvägen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.