Elva åtalas för brandattacker mot socialkontor

Publicerad

De fem anlagda bränderna som riktats mot socialkontor i Botkyrka under sommaren får nu sitt rättsliga efterspel. Flera av personerna åtalas för mordbrand.

Tre av brandattackerna skedde mot socialkontoret i Tullinge, ett mot kontoret i Tumba och ett mot Hallundakontoret. I maj ska en av de åtalade ha tagit tag i en socialsekreterares armar och hållit fast personen. Attackerna orsakde stor oro bland de som arbetar på socialtjänsten i Botkyrka.

– Det är elva personer som har deltagit i varierande grad vid olika tillfällen. Det är en serie av händelser som riktar sig om socialtjänstens verksamhet, säger kammaråklagare, Jonas Lövström.

Fick hotbrev

En av socialsekreterarna fick hotbrev i bostaden och brännbar vätska på bilen. Brottsrubriceringarna är mordbrand, försökt till mordbrand, grov skadegörelse och förgripelse mot tjänsteman.

– Det hela handlar om en vårdnadstvist om barn, säger kammaråklagaren Jonas Lövström.

– Motivet som jag gör gällande är att personerna är missnöjda med ett beslut som socialtjänsten har fattat.

Totalt ska de åtalade ha orskat skador för närmare 2,8 miljoner kronor.

SVT Nyheter Stockholm: Finns det någon huvudman?

– Nej, de här personerna har varit delaktiga i olika omfattning. Flera har varit mycket drivande, andra har haft en mindre del. En person har anstiftat det här och har inte varit på plats, men drivit själva skeendet, säger kammaråklagaren Jonas Lövström.

Enligt kammaråklagaren är bevisläget gott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Attacker mot socialtjänsten

Mer i ämnet