– Nu när jag går hem vänder jag mig om för att se om nån följer efter. Jag är rädd, säger Shahla, som utsattes för ett rånförsök av mannen.

Rånade elva kvinnor i Kista – döms till fem års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Fem års fängelse blev domen för den man som stod åtalad för väpnade rån och rånförsök mot elva kvinnor i Kista i somras. SVT har träffat ett av offren som av rädsla för sin säkerhet inte vill visa sitt ansikte. – Nu när jag går hem vänder jag mig om för att se om nån följer efter. Jag är rädd, säger Shahla, som utsattes för ett rånförsök av mannen.

I dag dömde Solna tingsrätt en man till fem års fängelse för bland annat stöld, rån och försök till rån efter rånvågen i Kista i somras. Mannen frikänns dock från olaga hot.

Enligt målsägandebiträde Anna Dahlbom Langley har tingsrätten vid straffmätningen lagt stor vikt vid att flera rån och rånförsök varit mycket allvarliga och att det inte varit fråga om helt kortvariga förlopp.

Rånen har också skett mot ensamma kvinnor med ett pistolliknande föremål som hennes klienter uppfattat som äkta. Flera av kvinnorna har, enligt målsägandebiträdet, även hotats till livet upprepade gånger.

– Det är glädjande att tingsrätten tagit till sig detta och utdömt ett långt fängelsestraff, säger Anna Dahlbom Langley.

Mannen nekade till anklagelserna

Målsägandebiträdet ser domen som en upprättelse för sina klienter då den tilltalade dömdes för samtliga brott mot offren i form av rån, rånförsök och övergrepp i rättsak.

– Det blev ett långt fängelsestraff där tingsrätten har tagit till sig de försvårande omständigheter som jag argumenterade för vid slutpläderingen. I stort sett samtliga kvinnor har också fått det begärda skadeståndet så vi har verkligen anledning att känna oss nöjda med domen, säger Anna Dahlbom Langley.

Mannen nekar till alla anklagelser förutom den om råntillfället då han greps på bar gärning.

Rättegången hölls i början av oktober och åklagaren yrkade på sex års fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer