• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en byggnad i Pajala kommun vilket skapar en kraftig rökutveckling. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Maria Östberg Svanelind Visa alla (2)
Visa alla (2)

Emilia Bjuggren ersätter Tomas Rudin i stadshuset

Uppdaterad
Publicerad

Efter Tomas Rudins plötsliga sjukskrivning på grund av alkoholproblem har Socialdemokraternas gruppstyrelse valt 26-åriga Bjuggren som vikarie.

– Det känns jätteroligt och utmanande att få vara med och leda laget som ska vinna valet i Stockholm. Men det är klart att det hade varit roligare om det skett under andra omständigheter, säger Emilia Bjuggren (S).

Emilia Bjuggren är uppvuxen i Tensta och har tidigare varit ordförande för SSU Stockholm. Sedan 2011 är hon heltidspolitiker med ansvar för idrotts- och ytterstadsfrågor. I mars träder hon in som vikarie för Tomas Rudin i stadshuset och då kommer hon också att ärva hans arbete med kulturen i staden.

– Jag har starka åsikter om vad Stockholm behöver. Jag vill se satsningar på kulturskolan, att vi bygger fler idrottsanläggningar och att bostadsbolagen ökar sitt bostadsbyggande. Och det tänker jag fortsätta tjata om, säger Emilia Bjuggren.

Bjuggren citerar Bildt

Endast 26 år gammal blir Emilia Bjuggren det yngsta borggarrådet någonsin. Men att hon saknar erfarenhet ser Socialdemokraterna inte som något problem.

– Vi har alla begränsade erfarenheter inom olika områden. Hon bidrar med sin erfarenhet och det fungerar oerhört bra i dag och jag vet att hon gör ett fullgott jobb i Stockholms stadshus, säger Karin Wanngårdh (S), oppositionsborgarråd.

– Jag får väl säga som Carl Bildt. Det är klart att jag är ung men det går över, säger Emilia Bjuggren.

Östberg Svanelind och Valeskog förstärker

Förra veckan var turbulent för Socialdemokraterna. Karin Wanngård började sin föräldraledighet och strax därefter sjukskrev sig Tomas Rudin på obestämd tid på grund av sina alkoholproblem och whiskeysnatteriet. Men enligt Karin Wanngård är allt under kontroll nu.

– Jag är tillbaka till första maj. Tomas är sjukskriven och det är en personlig tragedi för honom. Men vi kommer att vinna valet. Vi har en uppsjö ideella krafter för att nå ut med vår politik.

Förutom att tillsätta Emilia Bjuggren som vikarie förstärker Socialdemokraterna stadshuset med två heltidspolitiker inför valet, Maria Östberg Svanelind som är vice ordförande i exploateringsnämnden och Jan Valeskog, vice ordförande i utbildningsnämnden.

– Vi ser ju hur skolresultaten sjunker. Vi stärker upp inom exploatering. Vi vet ju hur lång bostadskö vi har för att få plats att bo i Stockholm. Vi lägger in en extra växel nu, säger Karin Wanngård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tomas Rudin vårdas för alkoholism

Mer i ämnet