Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vi träffar Emma och pappa Micke på sjukhuset. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Cancersjuka Emma får ingen tid till magnetkamera

Uppdaterad
Publicerad

Emma har en växande hjärntumör och är i behov av undersökning med magnetkamera varannan månad. Senaste undersökningen var i slutet av mars och i snart en månad har föräldrarna nu försökt få en ny tid, men de får bara beskedet att det inte finns några lediga tider.

Emma Askernäs har precis fyllt sex år och har en elakartad tumör stor som två ägg i hjärnan. Hon har levt med tumören – som också utvecklat dottertumörer – i tre år. Enligt hennes pappa Micke Askernäs överlever få den typ av cancer som Emma har.

– De flesta överlever bara fem till nio månader, berättar han.

Behöver undersökning med magnetkamera

Med rätt mediciner kan tillväxten stoppas. Därför är täta kontroller livsviktiga för att se medicinernas effekt på Emma.

– Om vi inte får till någon magnetröntgen (magnetisk resonanstomografi) kan vi inte se vad som händer i huvudet och om medicinen hjälper eller inte. Hjälper den inte måste vi byta medicin eftersom att tumören växer fort, säger pappa Micke.

Emma behöver undersökning med magnetkamera under narkos – något som är svårt att få på Nya Karolinska i Solna just nu. Remisserna till sjukhuset har ökat senaste kvartalet.

– Just nu är det tio barn som väntat upp till en månad, säger Svante Norgren, temachef för barn och kvinnosjukvård på NKS.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer