Foto: SVT

Fler remisser skapar kö till magnetkamera på Karolinska

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste kvartalet har remisserna till Nya Karolinska ökat vilket skapat köer i upp till en månad för patienter i Stockholmsregionen.
– Just nu är det ett antal barn som väntat upp till en månad, säger Svante Norgren, temachef för barn och kvinnosjukvård på NKS.

Fler barn än vanligt behöver undersökas med magnetkamera (magnetisk resonanstomografi) under narkos just nu. Men det finns bara kapacitet att genomföra tjugo undersökningar i månaden på NKS i Solna, vilket skapat kö.

– Kön följer en medicinsk prioritering, så vi kan alltid prioritera om och göra en akut undersökning om det är påkallat, säger Svante Norgren.

Ny utrustning i Huddinge kan avlasta

I dagsläget har tre barn fått sina tider framflyttade i upp till en månad, något som skapat stor stress för familjerna – eftersom cancern kan växa snabbt. Cancersjuka Emma, 6 år, har till exempel fått sin tid framskjuten i en månad.

Karolinska sjukhuset har regionupptag och är därmed det enda sjukhuset i Stockholm som utför magnetkameraundersökningar under narkos. Nu ses resursfördelningen över för att hantera köbildning som uppkommer under topparna.

– Man bygger ut kamerautrustningen i Huddinge och det kan innebära att vi får ett större utrymme här i Solna.

Barnonkologiska patienter för MR med narkos

  • 1 patient som var planerad för undersökning i maj erbjuds tid i dag, tisdag.
  • 1-2 patienter som var planerade för undersökning i juni kommer erbjudas tid i början av juli.

Källa: Nya Karolinska sjukhuset

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer