En annan bild av Josef Frank

Uppdaterad
Publicerad

För många är Josef Frank nästan synonym med Svenskt Tenn. Men på Arkitektur- och designcentrums utställning Against Design får vi bekanta oss närmare med en annan sida av Josef Frank.

I Arkitektur- och designcentrums utställning visas Josef Franks alla olika typer av verk.

– Det är ju Josef Frank som arkitekt framför allt och hela den karriär han hade innan han kom till Sverige och Stockholm. Han var ju 48 år när han kom hit och var ju Österrikes störste arkitekt på sin tid och en av

Lena Landerberg är utställningsproducent för Arkitektur- och designcentrums utställning Against Design. Foto: SVT

de stora i Europa verkligen. Och det får man veta mer om i den här utställningen, säger Lena Landerberg, utställningsproducent.

Efter att Josef Frank flydde undan nazisterna till Sverige fortsatte han med sina arkitekturprojekt. Men inget av dem blev verklighet. Han ritade bland annat ett förslag till Kungsträdgården från 1952.

– Han blev rejält sågad av juryn man tyckte inte alls om det här förslaget. Man kommenterar också att han har gått helt utanför tävlingsuppgiften med det här huset vid riksdagshuset.

Skapade drömvillor

I utställningen visas även skisser på så kallade fantasivillor som Josef Frank visade på 40- och 50-talen.

– Han fortsätter att jobba med de här väldigt mycket, han ritar ännu fler fantasivillor och han utvecklar dem på olika sätt och så gör han även akvareller med dem, så han jobbar väldigt mycket med de här. Men inget av dem blir någonsin uppfört utan det är bara drömvillor, säger Lena Landerberg.

Josef Frank skissade olika fantasivillor.

Själv kallade han stilen för accidentism, en uppgörelse med den strama funktionalismen som han tidigare var en del av.

– De ska kännas som att man har byggt på efter hand och tillkommit lite av en slump, han var jätteintresserad av hur man rörde sig genom ett hus.

Vad hoppas ni att besökarna ska få med sig?

– Vi tror och hoppas att den kan ge en breddad bild av vad Josef Frank har gjort för någonting. Jag tror att det finns många saker här som de flesta av våra besökare inte hade en aning om att han har gjort och skapat, säger Lena Landerberg, utställningsproducent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.