Jättelokan kan bli upp till fyra meter hög. I videon får du följa med in i blomsterdjungeln, där trädgårdsmästare Sebastian Olsson skär ner plantor för att försöka förhindra fröspridning. Foto: Pia Heick/SVT

Ny miljövänlig metod används för att utrota jättelokan

Publicerad

Jättelokan som finns i hela Stockholms län ska utrotas eftersom den är invasiv och därmed hotar den biologiska mångfalden. Dessutom kan växtsaften ge brännskador på huden. Tidigare har plantorna bekämpats med gift, men nu har en ny miljövänligare metod börjat användas.

– Vi kokar roten med hett vatten. Det fungerar faktiskt även om många varit skeptiska, säger trädgårdsmästaren Sebastian Olsson som arbetar med att röja bort jättelokor i flera av länets kommuner.

Trädgårdsmästaren Sebastian Olsson använder sig av både lie och sickel för att skära ner de jättelika plantorna. Foto: Pia Heick/SVT

Invasiv art som ska utrotas

Det är EU som bestämt att den invasiva jättelokan ska utrotas. Ett tufft jobb, eftersom växten producerar stora mängder frön som tar hjälp av både bilar och tåg för att sprida sig. I videon ovan får du veta hur det går till.

När jättelokans växtsaft kommer i kontakt med solljus ger den brännskador på huden. Foto: Pia Heick/SVT

Fakta om jätteloka:

• Kallades tidigare för jättebjörnloka

• Finns med på EU:s lista över invasiva arter som ska bekämpas.

• Det innebär att det är förbjudet att importera, sälja, plantera och odla växten.

• Den som hittar jätteloka i naturen bör rapportera fyndet till Artportalen.

• Plantorna kan bli fyra meter höga, växer tätt och sprider sig lätt.

• Hotar den biologiska mångfalden eftersom övrig växtlighet kvävs. Upp till 80 procent av solljuset på absorberas av jättelokorna.

• Blommar juli till september.

• Är självpollinerande, vilket innebär att en enda planta kan grunda nya populationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.