Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Snösätra – en helt ny värld

Snösätra – en helt ny värld

Publicerad

Söder om Högdalen ligger ett slitet industriområde som under de senaste månaderna har förändrats till ett äventyr i bilder. Här har Sveriges mest kända graffitimålare gett liv till väggarna med stora muralmålningar som är upp till fyra meter höga och femton meter breda.

På Snösätragränd pågår det en förändring sedan i somras. Vägen som kantas av skrotupplag har plötsligt blivit ett populärt utflyktsmål. Allan och Essi Larsson har kommit för att titta på de meterhöga väggmålningarna.

– De ska bevaras på något vis tycker jag. Det är jättefina bilder, säger Essi Larsson.

Allan Larsson beklagar att han glömt sin kamera hemma när han går runt i området och fotograferar med sin mobilkamera.

– Det är ett fint jobb de har gjort, säger han.

Stenhårda krav

Stockholms stad har nolltolerans mot olaglig graffiti men här har fastighetsägarna lånat ut sina väggar till konstnären och initiativtagaren Daniel Rohlin. Han har fått förtroendet att förvandla de tidigare gråa väggarna till stora bilder och kraven på konstnärerna är höga för att måla här.

– Man får komma hit och visa en skiss som är utöver det vanliga, eller referensfotografier på tidigare målningar, säger konstnären Daniel Rohlin.

Hyllning till graffitins mecka

Det krav som fastighetsägarna har på Daniel och de andra konstnärerna är att det ska vara bilder. Daniel Rohlin har ingenting emot det. Snösätragränd är tänkt som en hyllning till graffitins mecka, Five Points i New York och målningarna ska hålla hög klass. På väggarna samsas okända och kända konstnärer som Zappo, Edge och internationellt kända Puppet som i sin målning flirtar med åttiotalet.

Här får konstnärerna chansen att jobba ostört med sina verk i flera dagar. Målningar får också sitta kvar längre än vanligt men samtidigt pågår en ständig förändring berättar Daniel Rohlin.

­– Så småningom ersätts bilderna men med vad är hemligt, man får komma hit och titta.

”Grått, grått, grått”

Percy Mickelsson är en av dem som har lånat ut sin vägg och säger att det har blivit mycket livligare i området sedan målningarna kom till.

– Förr var det bara grått, grått, grått och väldigt lugnt. Nu är det mycket roligare, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer