”En modern variant av den fula ankungen”

Uppdaterad
Publicerad

Boulevardteaterns ensemble har spelat barnföreställningen Guji Guji för fulla hus i två år i Sverige. Nu har de korsat Atlanten för en turné till New York och Washington D.C.

Den taiwanesiske författaren Chih-Yuan Chen vann år 2015 Peter Pan-priset för sin egensinniga bok om krokodilen Guji Guji, som uppfostras i en ankfamilj men som senare i livet konfronteras med sin olikhet och tvingas in i en identitetskris.

Pjäs i Stockholm

I samma veva sattes boken upp som barnteater av Boulevardteatern i Stockholm. Regissören Daniel Goldmann säger att han blev förtjust när han hörde om historien.

– Det är en modern variant av den fula ankungen där man inte behöver förvandlas till en vacker svan för att bli godkänd utan duger just som man är, var man än dimper ner. Vi kände att det här bara måste vi göra, säger Daniel Goldmann till SVT.

USA-turné

Nu har pjäsen turnerat i kommuner och skolor i två år och man har också hunnit med en resa till författarens hemland Taiwan. Nu tar man nästa steg – en turné till USA. Under två veckor hinner man med flera föreställningar i New York och Washingon D.C., bland annat på skolor och Scandinavia House i båda städerna.

Julia Gumpert och Li Molnar Kronlid Foto: SVT

– Det ska bli jättekul, så klart, säger Li Molnar Kronlig som spelar Guji Guji i uppsättningen.

Komplext om identitet

Hon menar att pjäsen hanterar identitet på ett komplext vis, trots att det rör sig om en enkel saga.

– Det som är komplext är att det inte är några raka, tydliga svar utan bara en acceptans. Guji är inte ful, utan helt okej. Det tycker jag är väldigt fint, säger Li Molnar Kronlid.

TV: Se hela inslaget här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.