Foto: Scanpix

”En oberoende utredning behövs”

Uppdaterad
Publicerad

Megafonen kallar beslutet att lägga ned förundersökningen mot den polisman som sköt ihjäl en 69-årig man i Husby ”förutsägbart”. Kravet på en oberoende granskning står kvar.

Basar Garecci från förortsorganisationen Megafonen säger att de aldrig trodde att dödsskjutningen skulle leda till åtal. Händelsen blev den utlösande faktorn till upploppen i många av Stockholms förorter i maj i år.

– Polisen har historiskt sett visat en stor oförmåga till korrekta granskningar när det är en polisman som har begått brott. Vi hade inget förtroende för att det skulle leda någon vart, säger han.

Polisen sköt man i Husby

”Får se hur vi går vidare”

Polisen gick inledningsvis ut med falsk information om händelsförloppet, vilket väckte ilska bland de boende i området. Megafonen gick efter bara några dagar ut och krävde att händelseförloppet skulle utredas av en utomstående part. Det kravet står kvar.

– Vi ska sätta oss ner och analysera det som hänt tillsammans med våra jurister och se hur vi ska gå vidare. Vi ska även tala med folk i området och se vad de säger.

Basar Garecci säger att många fortfarande känner misstänksamhet mot vad som egentligen hände den dagen. 

– Folk har svårt att tro på den version som polisen har återgivit. Det här kommer antagligen att späda på den misstron.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisen sköt man i Husby

Mer i ämnet