Bengt Åsbäck intervjuas under en rättegång. Foto: Scanpix/TT.

Därför görs utredningen om polisskotten om

Uppdaterad
Publicerad

Förundersökningen kring polisen som sköt mannen i Husby i maj belyser inte hur polisen har agerat före insatsen, säger vice överåklagare Bengt Åsbäck vid Åklagarmyndighetens Utvecklingscentrum Malmö till ABC.

– Utredningen ger för lite information om insatsen som helhet. Det finns inte tillräckligt underlag för att man ska kunna ta ställning till om brott har begåtts, säger Bengt Åsbäck.

Han betonar att hela insatsen som föregick insatsen i lägenheten, där mannen sköts ihjäl, måste belysas.

Polisen sköt man i Husby

– Den enskilde polismannens ansvar kan inte prövas isolerat från hela insatsen.

”Måste finnas vittnen”

Bland annat saknas det i utredningen vittnesuppgifter från andra än poliser.

– Det här händer i Husby en måndag i maj. Det måste finnas vittnen som kan ha sett och hört hur mannen har rört sig i och utanför sin lägenhet, och även hur polisen har agerat, säger Bengt Åsbäck.

ABC: Varför ska utredningen nu omfatta misstanke om tjänstefel?

– Givet den här tragiska händelseutvecklingen måste det utredas om polisens handlande varit förenligt med polisens tjänsteuppgifter. Har man gjort rätt eller har man tagit i för mycket?

I beslutet skriver du att det finns anledning att anta att andra polismän kan ha begått brott. Hur menar du då?

– En sådan här händelse, när en person skjuts till döds i sitt hem, i huvudet på nära håll av svensk polis, måste utredas nogrannare. Vem har fattat vilka beslut, och på vilka grunder? Det måste utredas om de har begått tjänstefel. Det kan ha påverkat händelserna i lägenheten, men framgår inte i utredningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisen sköt man i Husby

Mer i ämnet