Utredning om polisskott i Husby tas upp igen

Uppdaterad
Publicerad

Polisutredningen i det så kallade Husby-ärendet tas upp på nytt.

Förundersökningen om den uppmärksammade dödsskjutningen i Husby tas upp på nytt. Förutom misstanke om vållande till annans död, ska den även omfatta misstanke om tjänstefel, har vice överåklagare Bengt Åsbäck vid Åklagarmyndighetens Utvecklingscentrum Malmö beslutat.

Det var i maj som en man sköts till döds av polis i samband med ett ingripande i mannens lägenhet. En tidigare förundersökning om misstänkt vållande till annans död inleddes vid Riksenheten för polismål men lades ner med motiveringen att skottet avlossats i nödvärn och att det var inte uppenbart oförsvarligt av polismannen att avlossa skottet.

Polisen sköt man i Husby

Efter en begäran om överprövning har Utvecklingscentrum Malmö gått igenom ärendet på nytt.

”Andra polismän kan ha begått brott”

Utvecklingscentrum anser att det tidigare utredningsunderlaget inte var tillräckligt för att ta ställning till om brott begåtts eller inte.

Nu ska ytterligare utredningsåtgärder vidtas.

”Det finns alltjämt anledning att anta att den polisman som skjutit målsäganden har gjort sig skyldig till brott, men också att andra polismän kan ha begått brott”, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Skottlossningen kritiserad tidigare

Efter beskedet i augusti att åklagaren lagt ner förundersökningen mot den polis som sköt skrev polisen Martin Marmgren, som själv var med under delar av insatsen, ett mycket kritiskt blogginlägg om hur ärendet hanterats.

”Jag anser att polisen som organisation har en stor skuld för att vi inte klarar av att hantera den uppkomna situationen utan att någon dör”, skrev han bland annat om det faktum att flera beväpnade poliser inte kunde hantera en 69-åring med kniv bättre.

Dödsskjutningen väckte också stor uppmärksamhet initialt, bland annat för att vissa ansåg att polisen medvetet gått ut med felaktig information om att den skjutne förts till sjukhus och avlidit där, när han i själva verket hade dött i lägenheten.

När det en vecka senare utbröt oroligheter i Stockholmsförorten, med stenkastning och bränder, fanns det de som hävdade att det var upprördheten med dödsskjutningen som låg bakom.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisen sköt man i Husby

Mer i ämnet