Stockholms stad vill få stockholmarna att fimpa

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad har planer på att ställa sig bakom initiativet ”Rökfritt Sverige 2025”. Man hoppas minska andelen rökare i staden från dagens nio till fem procent.

Regeringen har redan ställt sig bakom målet om att nå ett rökfritt Sverige till år 2025, med hänvisning till att rökning är den enskilt största förebyggbara riskfaktorn för sjukdom och för tidig död och att rökningen måste reduceras då den är ett stort folkhälsoproblem.

Nära 170 svenska organisationer, myndigheter och företag stödjer redan initiativet ”Tobacco Endgame”, eller Rökfritt Sverige 2025. Deras gemensamma krav är ett politiskt beslut om en plan för hur Sverige ska kunna bli rökfritt fram till år 2025.

Botkyrka – enda kommunen från länet

Några av de som ställt sig bakom initiativet är Cancerfonden, Vårdförbundet, och Astma- och Allergiförbundet. Stockholms läns landsting har också anslutit sig, liksom flera andra landsting och ett 30-tal kommuner, där Botkyrka kommun dock är den enda från Stockholms län.

Målet – att nära på halvera antalet rökare

Stockholms kommun planerar nu också för att ställa sig bakom ”Tobacco Endgame”. Målet för Stockholms del blir, enligt socialförvaltningens förslag, att minska andelen rökare från dagens nio procent till högst fem. 

Den 14 november ska politikerna i Stockholms socialnämnd ta ställning till förslaget.

Stockholms stads skäl till att ställa sig bakom initiativet

– Långsiktigt bidra till att förebygga och minska invånarnas rökvanor och rökrelaterade sjukdomar, inte minst bland unga

– Minska kostnader för omfattande vård- och omsorgsinsatser

– Bidra till de egna medarbetarnas hälsa

– Minska skillnader i hälsa, då andelen rökare varierar, dels mellan olika åldersgrupper och kön, men framför allt mellan grupper med olika socioekonomisk position.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.