Foto: SVT

”En total överkörning”

Publicerad

Vaxholmsmajoritetens beslut att gå vidare med exploateringen av Norrberget – trots Vaxholmsbornas nej i folkomröstningen – får kommunstyrelsens ledamot Jan-Olof Schill (S) att reagera starkt.

– Det är en total överkörning. Eftersom det var en rådgivande folkomröstning har de formell rätt att göra så här, men det är oerhört okänsligt. Vi är väldigt upprörda, säger Jan-Olof Schill.

Schill är tidigare gruppledare för Socialdemokraterna och mångårig politiker i kommunen. Han har varit emot idén om en exploatering av Vaxön från början.

– Det handlar om en totalförvandling av ett kulturhistoriskt känsligt område till ett bostadsområde, säger han.

”Ingen brist på mark”

– Det finns ingen som helst anledning att att bygga på ett så tätbebyggt och kulturhistoriskt känsligt område som Vaxön är. Det är ingen brist på mark i Vaxholm. Bland annat finns det områden på Resarö eller Rindö som skulle vara lämpliga, fortsätter han.

Förutom grundidén att bygga bostäder på Vaxön vänder han sig mot planen på ett särskilt boende bland bostäderna.

– Vi har ett väldigt stort behov av ett särskilt boende, men jag finner det inte så klokt med en sådan anläggning mitt i ett bostadsområde. Min upplevelse är att en sådan anläggning ska ligga ostört där man kan ha lugn och ro, säger Jan-Olof Schill.

”Galet att riva”

Nu hoppas han att rivningen drar ut på tiden.

– Det är galet att riva innan man vet om man kommer att få igenom planen. Det blir en intressant valrörelse. Jag hoppas bara att det inte blir en grushög där skolan ligger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer