Majoriteten vill bevara Norrbergsskolan. Foto: SVT

Norrbergsskolan rivs – trots nej i folkomröstning

Publicerad

Trots att en majoritet av medborgarna röstade nej till att riva skolan på Norrberget i Vaxholm går de styrande partierna vidare med planerna. Men det nya förslaget innehåller färre bostäder och fler kommunala verksamheter.
– Vi har ansträngt oss för att hitta en väg framåt, säger Malin Forsbrand (C).

Frågan om Norrbergsskolans framtid har i flera år varit omtvistad i Vaxholm. Den styrande majoriteten bestående av Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet vill riva skolan för att ge utrymme till 300 nya bostadsrätter. Opositionen däremot har stått för att bevara 50-talsbyggnaden för att använda den till annan kommunal verksamhet.

Majoritet mot rivning

I september tog 54, 9 procent av Vaxholmsborna ställning mot rivning i en rådgivande folkomröstning. Nu kommer den politiska ledningens svar: Skolan ska rivas, men det blir färre bostäder. Dessutom planeras nya byggnader för kommunal verksamhet på berget. Enligt ett pressmeddelande har det nya förslaget tagits fram efter dialog med oppositionen.

– Samtalen har förts i god anda, säger Lars Lindgren (M), kommunstyrelsens ordförande.

Ny lokaler för kommunala behov

Majoriteten föreslår att ett kvarter med nya lokaler byggs för ett särskilt boende, förskola, fritids samt bibliotek.

– Vi har ansträngt oss för att hitta en väg framåt som kan ena i stället för att splittra Vaxholm. Vi har lyssnat på den oro och de önskemål människor i Vaxholm har uttryckt, säger Malin Forsbrand, centerpartiets gruppledare.

Oklart hur många bostäder

En del av kritiken mot det tidigare förslaget har varit att det skulle bli för många nya bostäder på Vaxön. Exakt hur många bostadsrätter det blir med det nya förslaget är oklart.

– Vi har beslutat att exploateringsprogrammet och Vaxholms översiktsplan ska uppdateras. Detta kommer att ske i dialog med kommuninvånarna för att säkra en god förankring, säger Liberalernas gruppledare Michael Baumgarten.

Det arbetet är tänkt att starta nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer