Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör finansborgarrådet om vad det innebär för Stockholms stad om huvudstaden blir arrangör för Eurovision song contest 2024. Foto: SVT/TT

ESC i Stockholm – efterlängtat men dyrt för staden

Uppdaterad
Publicerad

Efter Loreens Eurovisionvinst i Liverpool väntar nu besked från SVT om vilken stad som kommer bli arrangör för tävlingen 2024. Stockholms stads finansborgarråd Karin Wanngård (S) hoppas på att huvudstaden väljs som platsen för finalen.

– Det skulle vara jätteroligt. Då ska vi göra det här så klimatsmart och kostnadseffektivt som möjligt, säger Karin Wanngård (S).

När Eurovision hölls i Stockholm år 2016 betalade Stockholm stad cirka 100 miljoner kronor, främst för arenakostnader och marknadsföring. Även om läget nu är ansträngt ekonomiskt och det är en inbromsad konjunktur ser Karin Wanngård att Eurovision innebär arbetstillfällen och skatteintäkter.

– Först kommer den ekonomiska satsningen, sen kommer utdelningen, men jag är inte jätteorolig för att vi inte får tillbaka pengarna, säger hon.

Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms handelskammare hoppas på att Stockholm blir värdskap för Eurovision 2024. Foto: SVT

”Eurovision ger ekonomiska ringar på vattnet”

Enligt Stockholms handelskammare  blev det 2016 intäkter på runt 263 miljoner kronor, i dåtidens pengavärde när tävliingen arrangerades. Efter en uppräkning till dagens priser skulle samma besöksantal till Eurovision ge 310 miljoner kronor.

– Vi har arenorna, infrastrukturen, hotellen och nattlivet på plats, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms handelskammare.

På SVT pågår arbetet med att se över var tävlingen kan hållas, ännu är det för tidigt att uttala sig om vilken eller vilka städer som kan bli aktuella. I Stockholm är utmaningen bland annat att Avicii arena renoveras och att både Tele2 och Friends är bokade för kommande fotbollssäsonger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.