Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett år efter skjutningarna – Skarpnäcksbornas press gav resultat Foto: Helena Yohannes Magnusson/SVT

Ett år efter skjutningarna – Skarpnäcksbornas press gav resultat

Publicerad

För ett år sedan drabbades Skarpnäck av tre skjutningar på kort tid, vilket väckte starka reaktioner i stadsdelen. Boende tog fram en kravlista med bland annat fältassistenter och nu blir kravet till verklighet.

– Det är våra barn som bor här, vi måste engagera oss, säger Saba Rupia Löfberg.

När den nya majoriteten i Skarpnäcks stadsdelsnämnd förhandlade fram sin budget, beslutades det att två fältassistenter skulle rekryteras.

– Det är en bra början men det måste utökas, vi är nästan 48 000 i stadsdelen, säger Amaria.

– Om vi har pengar så, det är ont om pengar i den kommunala sektorn, säger Cecilia Obermuller (MP), ordförande Skarpnäcks stadsdelsnämnd.

Skarpnäck har varit den enda stadsdelen i Stockholm utan fältassistenter sedan 2010, när man valde att satsa på metoden som kom att kallas Skarpnäckslyftet.

Införandet försenat

Planen var att två fältassistenter skulle rekryteras innan sommaren men Katarina Kasto, enhetschef prevention och trygghet, berättar för SVT att rekryteringen tagit längre tid än planerat. Nu är förhoppningen att de nya fältassistenterna börjar efter sommaren.

Metoden är inspirerad av Glasgows-modellen, som är en antivåldsmetod.

I stadsdelen infördes metoden 2010 och har som mål att öka känslan av trygghet för boende i området och förbättra ungdomssituationen -genom att verka stödjande för ungdomar och deras familjer.

Arbetet handlar om att aktivera ungdomar i fritidsaktiviteter, skapa relationer mellan civilsamhället och ungdomar. Problem ska identifieras för att kunna skapa riktade insatser och stöd.

Källa: rapport publicerad av Brottsförebyggande rådet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Järvaveckan 2023

Mer i ämnet