Ett år senare undviker Alexander fortfarande Drottninggatan Foto: SVT

Ett år senare undviker Alexander fortfarande Drottninggatan

Uppdaterad
Publicerad

På lördag har ett år gått sedan terrordådet på Drottninggatan i centrala Stockholm skedde. Attentatet som har förändrat många människors tillvaro.

Det var för ett år sedan Rakhmat Akilov körde en lastbil ner för Drottninggatan, rakt in i Åhléns. För många kommer den här platsen alltid att påminna om det som hände den 7 april 2017.

Alexander Havelda befann sig i närheten av Drottninggatan när attacken skedde.

– Jag var på Clas Ohlson på morgonen och köpte en madrass, och var sen på väg hit ner för att lämna tillbaka den. Det var då jag såg i mobilen vad som hade hänt, säger Alexander Havelda.

– Det var fruktansvärt. Jag hade min dotter i bärsele på väg ner. Man känner sig extra sårbar då på något sätt. Jag visste inte heller hur omfattande det var. Det tyckte jag var nästan läskigast, fortsätter han.

Alexander Havelda med sin dotter. Foto: SVT

Efter attacken undviker Alexander att gå på Drottninggatan.

– Jag går fortfarande inte gärna här, nu ska jag in på Telenor här. Jag åker inte tunnelbana och jag går andra vägar. Jag är absolut påverkad.

”Det känns väldigt säkert med de stora lejonen”

Carina Jerlov och hennes två döttrar Victoria och Alexandra Jerlov är på besök i Stockholm från Göteborg. De förklarar hur det känns för dem att vara på platsen ett år efter terrordådet.

– Från att ha varit ett land där man aldrig ens tänkt tanken till det som hände förra året har gjort att man förändrat hela sitt sätt att tänka kring det. Vi är en del av världen som alla andra storstäder, säger Carina Jerlov.

– Det känns ändå väldigt säkert med de här stora lejonen de har satt upp nu. Men det är klart man är lite orolig, säger Alexandra Jerlov.

Carina Jerlov och hennes två döttrar Victoria och Alexandra Jerlov. Foto: SVT

Rädd för att det ska hända igen

Alexander Havelda som var på plats känner sig fortfarande inte säker efter attacken.

Tror du det kan hända igen?

– Absolut, det tror jag tyvärr bara är en tidsfråga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer