Ett hundratal har fått ersättning efter terrordådet

Uppdaterad
Publicerad

Ett hundratal personer har fått brottsskadeersättning efter terrordådet på Drottninggatan. Totalt har cirka tio miljoner kronor betalats ut, enligt uppgifter från Brottsoffermyndigheten som Nyhetsbyrån Siren tagit del av.

Bedömningen är att de flesta ansökningarna nu kommit in.

– De drabbade ska självklart få den ersättning de har rätt till, som ett steg på vägen för att kunna lägga den här traumatiska händelsen bakom sig, säger Anna Sundén Larsson på Brottsoffermyndigheten till Nyhetsbyrån Siren.

Terrordådet i Stockholm

Beloppet varierar

Den statliga ersättningen, som i samtliga fall avser kränkning, varierar mellan 30 000 och 150 000 kronor. De som i rättsprocessen bedömdes ha varit utsatta för mordförsök har fått mest pengar.

Akilov kan inte betala själv

Brottsoffermyndighetens inblandning beror på att morddömde Rakhmat Akilov saknar egna möjligheter att betala de skadestånd som tingsrätten utdömde.

Ett 20-tal personer ännu inte identifierade

Totalt 138 personer upptogs som målsägande i Stockholms tingsrätts dom i juni. Ett 20-tal av dessa är ännu inte identifierade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet