Stockholm har skakats av flera våldsamma brott sedan jul. Det här är en restaurang på Södermalm som utsattes för ett sprängattentat.

Ett tiotal gripna efter våldsvågen i Stockholm – en häktad

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har under det senaste dygnet gripit flera personer som misstänks för inblandning i den våldsvåg som drabbat Stockholmsområdet, och fler kommer det att bli, säger Ola Österling på Stockholmspolisen. På lördagen häktades en 23-årig man misstänkt för sprängningen i Kista tidigare i veckan.

– Vi har gripit ett tiotal individer som tros ha kopplingar till de skjutningar och sprängningar som varit den senaste tiden. De flesta av de gripna har sedan anhållits, säger Ola Österling, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Exakt hur många som gripits eller anhållits kan Ola Österling inte svara på, men enligt Åklagarmyndigheten har åtminstone tre unga män i tjugoårsåldern anhållits misstänkta för sprängningen i Kista. På lördagen häktades en av dem, en 23-årig man.

Kriminella nätverk

Under veckan har bland annat kraftiga sprängladdningar detonerat vid en restaurang på Södermalm och ett kontorshus i Kista. Det har också skett flera skjutningar sedan jul.

– De gripna har kopplingar till kriminella nätverk i Stockholm och andra delar av landet, säger Ola Österling.

De nu gripna misstänks bland annat för grovt vapenbrott, grovt narkotikbrott, allmänfarlig ödeläggelse och grov allmänfarlig ödeläggelse. Och det kommer att komma fler gripanden närmaste tiden, säger Österling.

Fler gripanden kommer

– I och med gripandena har vi upptäckt annan brottslighet, som narkotikabrotten, vilket leder till flera utredningar som kommer leda till flera gripanden, säger Ola Österling.

Innebär det här att det kanske blir ett slut eller åtminstone en paus på senaste våldsvågen i Stockholm?

– Det måste bli en paus i det här. Risken för att tredje man ska bli skadad har varit överhängande. Det måste ta slut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.